Síntomes de pèrdua auditiva que no has d’ignorar

Què és la pèrdua auditiva i com identificar-la

La pèrdua auditiva és una afecció que afecta la capacitat de sentir sons clarament. Pot ocórrer de manera gradual o sobtada, i moltes vegades les persones no són conscients que l’estan patint fins que els símptomes s’intensifiquen. És fonamental comprendre quins són els síntomes inicials per a poder identificar i tractar la situació a temps.

Símptomes freqüents de pèrdua auditiva

Dificultat per entendre converses en entorns sorollosos

Un dels senyals més comuns és la dificultat per a seguir converses en llocs amb molt de soroll, com restaurants, carrers transitats o esdeveniments socials. Les persones afectades solen expressar que «senten, però no entenen» el que es diu. Aquesta situació és especialment complicada quan es tracta d’entendre veus més agudes o quan parlen moltes persones alhora.

Augment del volum en dispositius electrònics

Un altre símptoma freqüent és la necessitat de pujar el volum de la televisió, la ràdio o altres dispositius electrònics a nivells més alts dels habituals. Si notes que sovint has de demanar a altres persones que repetisquen el que han dit o que sembla que parlen en veu baixa, podria ser un senyal de dèficit auditiu.

Pèrdua de claredat en els sons quotidians

Quan es pateix hipoacúsia, és possible que es deixe de percebre sons que abans eren clarament audibles. Això inclou sons quotidians com el xiulet del vent, el tic-tac del rellotge, o fins i tot el brunzit del telèfon. Aquesta disminució en la percepció pot fer que es perda la capacitat de reaccionar a estímuls importants en el dia a dia.

Sensació de pressió o plenitud en l’oïda

Algunes persones descriuen una sensació de plenitud o pressió en l’oïda que pot anar acompanyada de pèrdua auditiva. Aquesta sensació és similar a quan es viatja en avió i les orelles es tapen. Si aquesta sensació persisteix durant molt de temps, és recomanable acudir a un especialista, ja que pot ser signe d’una infecció o una altra condició que requereix atenció.

Causes habituals de la pèrdua auditiva

Exposició prolongada a sorolls forts

La pèrdua auditiva induïda pel soroll és una de les causes més comunes. Les persones que treballen en ambients sorollosos com fàbriques, obres de construcció, o escolten música a volums alts durant períodes prolongats, són més propenses a patir-la. Aquests danys solen ser acumulatius i, sovint, irreversibles.

Envelliment natural

Amb el pas dels anys, és habitual experimentar presbiacúsia, una pèrdua gradual de l’audició deguda al procés natural d’envelliment. Aquest tipus de pèrdua sol afectar primer els sons més aguts i pot dificultar la comprensió del discurs, especialment en entorns sorollosos.

Condicions mèdiques i infeccions

Algunes condicions mèdiques com la diabetis, les malalties cardiovasculars, i infeccions cròniques de l’oïda poden contribuir a la deterioració de l’audició. En alguns casos, també pot ser resultat de l’ús prolongat de certs medicaments que tenen efectes secundaris ototòxics.

Símptomes que no s’han de passar per alt

Acúfens (zumbit constant a l’oïda)

Els acúfens són un símptoma comú que sol acompanyar la pèrdua auditiva. Es tracta d’un brunzit o xiulit constant que no prové de cap font externa. Pot ser intermitent o continu, i la seua presència pot ser indicativa d’una afecció auditiva subjacent. Si es manifesta de forma persistent, és important buscar atenció mèdica. Recomanem visitar especialistes qualificats com els de Clínica Barona per a un diagnòstic complet i tractament adequat.

Pèrdua sobtada de l’audició en una o ambdues oïdes

Una pèrdua sobtada i inesperada de l’audició és un cas que requereix atenció immediata. Aquesta condició, coneguda com pèrdua auditiva neurosensorial sobtada, pot ser un senyal d’una emergència mèdica. Sol ocórrer sense cap avís previ, i el tractament ràpid és essencial per a millorar les possibilitats de recuperació.

Problemes per a entendre converses telefòniques

Les persones amb pèrdua auditiva poden trobar-se amb dificultats addicionals a l’hora de mantenir converses telefòniques. L’absència de suport visual (com la lectura de llavis o expressions facials) fa que la situació es torne més complicada, revelant així problemes auditus que podrien no ser evidents en altres contexts.

Tractament i solucions per a la pèrdua auditiva

Audífons i dispositius d’amplificació sonora

Els audífons són una de les solucions més comunes per a les persones amb pèrdua auditiva. Aquests dispositius han evolucionat molt en els últims anys, oferint tecnologies que permeten filtrar sorolls de fons i millorar la qualitat de les converses. Hi ha una gran varietat de models adaptats a diferents nivells de pèrdua auditiva i a les preferències personals de cada pacient.

Teràpia de rehabilitació auditiva

La rehabilitació auditiva és un altre enfocament que pot ajudar les persones a millorar la seua capacitat de comunicació. Aquesta teràpia es basa en exercicis que milloren la capacitat d’escoltar i comprendre el discurs, especialment en ambients sorollosos. També ensenya estratègies per a manejar situacions en les quals la comprensió auditiva es pot veure compromesa.

Cirurgia i implants coclears

En casos de pèrdua auditiva severa o profunda, quan els audífons no són suficients, els implants coclears poden ser una opció. Aquests dispositius es col·loquen quirúrgicament i permeten estimular el nervi auditiu directament, oferint una solució per a persones amb dificultats auditives profundes.

Conclusió: la importància de la detecció precoç

No hi ha dubte que la pèrdua auditiva pot tindre un impacte significatiu en la qualitat de vida. Detectar els síntomes inicials pot ser clau per a garantir un diagnòstic precoç i aplicar el tractament adequat. És fonamental realitzar-se proves auditives periòdiques, especialment si ja es presenten alguns dels símptomes descrits. La detecció i intervenció a temps poden ajudar a mantindre una qualitat de vida òptima, evitant els desafiaments que poden sorgir per una pèrdua auditiva no tractada

No hay comentarios

Dejar respuesta